Het eerste wapenfeit van het Wâldpykfestijn Brommels! 2018 zit er weer op. Gistermiddag tijdens de Brommelsbloei-excursie is bramenexpert Karst Meijer er met een groep mensen op uit getrokken om de bramenflora in de omgeving van Kollumerzwaag te bekijken. Hij toonde aan dat de ‘onbekende’ bramensoort, die hij een paar jaar geleden tijdens een eerdere bloei-excursie ontdekte, ook in de elzensingels rondom Kollumerzwaag voorkomt. Inmiddels is deze zeer zeldzame soort bekend onder de wetenschappelijke naam Rubus frieslandicus en is hij alleen nog in De Wâlden aangetroffen. Een mooie rijkdom voor Kollumerzwaag.
Tijdens Brommels! op 25 en 26 augustus mag je op aangewezen plekken legaal weer bramen plukken en zijn er allerlei activiteiten te ondernemen op zo’n 50 locaties in De Friese Wouden.
De Brommelsbloei-excursie 2018
Dit keer vond de bloei-excursie plaats op het land van de familie Turkstra aan de Foarwei in Kollumerzwaag. André en Geraldine Turkstra-Haverkamp hebben samen met André zijn vader een melkveebedrijf. Ze verzorgen er 100 koeien en 50 stuks jongvee. De koeien gaan overdag naar buiten om te weiden. In samenwerking met de Noardlike Fryske Wâlden beheren ze enkele kilometers elzensingels, een prima plekje voor bramenstruiken. Tijdens de excursie struinde Karst Meijer met de groep langs deze elzensingels. Al wroetend en takjes afknippend om de verschillen te laten zien tussen de bramensoorten, vertelde Karst prachtig en bevlogen over al deze bramengewassen. In totaal vond hij 6 verschillende bramensoorten, waaronder de allerlekkerste, de Rubus gratus. Karst: “Deze heeft de grootste en zoetste vruchten van alle bramensoorten”. Boer André was verheugd dat deze sappige braam ook op zijn erf voorkomt. “Maar door de aanhoudende droogte kan de bramenoogst dit jaar wel eens tegen gaan vallen”, vertelde Karst.
Bramenexpert Karst Meijer
Overal op de wereld heeft Karst gezocht naar bramensoorten. Verschillende gebieden op aarde, herbergen weer andere bramensoorten. De ene soort groeit in koudere gebieden, de andere in warmere, de ene kan beter tegen droogte, de andere gedijt weer goed in natte streken et cetera. Karst weet alles van bramen. Daarnaast heeft Karst in Wolvega zijn eigen Herbarium waar hij meer dan 100.000 gedroogde plantensoorten bewaart en tentoonstelt. Eén van de grootste privécollecties van Europa.
Wâldpykfestijn Brommels! 25 en 26 augustus 2018
Elk jaar vindt het hoofdevenement van Brommels! plaats op de vierde zaterdag en zondag van augustus. Dit jaar is dat op 25 en 26 augustus. Op diverse locaties in De Wâlden vieren we het bramenfeest met allerlei activiteiten voor jong en oud. Thema is net als vorig jaar ‘volksverhalen’. En eind augustus zijn de bramen rijp. Welke soort dan ook, je mag ze tijdens Brommels! plukken op vaste plekken. Alle activiteiten zijn te vinden op www.brommelsfestijn.nl.