Het Wâldpykfestijn Brommels! 2018 trapt elk jaar af met de Brommels-bloeiexcursie in juli. Dit keer vindt de bloei-excursie plaats op zondag 8 juli om 14.30 uur op het land van de familie Turkstra aan de Foarwei 124 in Kollumerzwaag .
De internationale bramenexpert Karst Meijer uit Wolvega zuigt het publiek weer mee in de wereld van de braam in het prachtige coulisselandschap van De Friese Wouden. Op zoek naar verschillende soorten bramen in de elzensingels, waar Karst in geuren en kleuren over vertelt. Wie weet vindt Karst weer een onbekende bramensoort. Deelname aan de excursie is gratis. Aanmelden kan tot uiterlijk 4 juli bij Stichting Wrâldfrucht via info@waldpyk.com.
De bramenstruiken staan in dit jaargetijde volledig in bloei en sommige struiken dragen al onrijpe bramen. Dit staat garant voor een prachtige natuurwandeling waarbij Karst bevlogen vertelt over bramen en de natuur in De Friese Wouden. Voor menigeen opent Karst een hele onbekende wereld van vele verschillende bramensoorten. “En dat niet alleen. Het publiek maakt ook kennis met de prachtige natuur en het landschap in onze eigen achtertuin. Veel mensen doorkruisen dit gebied over verharde wegen van A naar B. Kennismaking met de natuur weg van de gebaande paden is dan al een ontdekking op zich”, aldus Henk Pilat van Commissie Brommels.
Vindt Karst weer een onbekende bramensoort?
Overal op de wereld heeft Karst gezocht naar bramensoorten. Verschillende gebieden op aarde, herbergen weer andere bramensoorten. De ene soort groeit in koudere gebieden, de andere in warmere, de ene kan beter tegen droogte, de andere gedijt weer goed in natte streken et cetera. Alleen al in Nederland zijn maar liefst zo’n 200 bramensoorten te vinden. Tijdens de excursies vindt Karst vaak zo’n 10 à 15 soorten. Allemaal verschillen ze van elkaar, bijvoorbeeld in vorm van het blad, in vorm en kleur van de bloemen, de grootte en kleur van de vruchten, de vroege of latere vruchtdracht en zelfs de smaak van de bramen verschilt per soort. Karst weet het allemaal.
Drie jaar geleden tijdens de bloei-excursie kwam hij toch een soort tegen die hij niet kon thuisbrengen. Het bleek een pareltje. Hij en de excursieleden hadden een nog onbekende bramensoort ontdekt midden in de ‘eigen achtertuin’. Na uitgebreid onderzoek bleek deze soort alleen in het noordelijk deel van De Wâlden voor te komen. Karst heeft hem de wetenschappelijke naam Rubus frieslandicus gegeven. Vinden we deze zeldzame soort weer? Of vinden we zelfs weer een nieuwe soort? Iedereen kan mee op deze ontdekkingstocht bij Kollumerzwaag op 8 juli.
Wâldpykfestijn Brommels! 25 en 26 augustus 2018
Elk jaar vindt het hoofdevenement van Brommels! plaats op de vierde zaterdag en zondag van augustus. Dit jaar is dat op 25 en 26 augustus. Op diverse locaties in De Wâlden vieren we het bramenfeest met allerlei activiteiten voor jong en oud. Thema is net als vorig jaar ‘volksverhalen’. En eind augustus zijn de bramen rijp. Welke soort dan ook, je mag ze tijdens Brommels! plukken op vaste plekken. Alle activiteiten zijn te vinden op www.brommelsfestijn.nl.