Tante Jannie Brouwer onthult het eikenhouten bankje in Eastermar


Gistermiddag hebben Landschapsbeheer Friesland, Commissie Brommels en Stichting Wrâldfrucht in Eastermar de plek onthuld ter nagedachtenis aan wijlen Jan de Boer. Op de kruising van de Kleine Hornstweg en de Zwarte Weg is een bank van eikenhout uit De Friese Wouden gepresenteerd met daarop een plaquette over Jan de Boer met het gedicht van Simke Kloosterman. Jan de Boer heeft veel betekend voor het behoud en instandhouding van het landschap in De Friese Wouden en was in 1991 mede-oprichter van Stichting Wrâldfrucht . Jan overleed vorig jaar. Op deze manier krijgt hij een mooi gedenkplekje midden in zijn geliefde Wâlden. Zo’n 100 man kwamen op de herdenking af.

Onthulling bank Jan de Boer

Op een stralende dag startte de herdenking bij de kruising op de Kleine Hornstweg en de Zwarte Weg om daar het Jan de Boer-bankje te onthullen. Daar vertelde Foppe van der Meer van Landschapsbeheer Friesland een kort verhaal over Jan de Boer: “Jan had in 2003 de Veldgids Landschapselementen Noardlike Fryske Wâlden geschreven en was groot voorstander voor het gebruik van inheemse plantensoorten. Vandaag de dag wordt zijn kennis nog steeds gebruikt bij het agrarisch natuurbeheer in het noordelijk deel van De Friese Wouden. Via Stichting Wrâldfrucht wist hij tevens streekeigen voedselgewassen te behouden en wist dit om te zetten naar een verdienmodel in de vorm van gecertificeerde streekproducten met het streekkeurmerk Wâldpyk. Verder is het bankje voor mij bovenal ook een aandenken aan een altijd fleurig man”. Tante Jannie Brouwer onthulde het bankje en las het gedicht ‘Myn lân’ van Simke voor.

Optreden Marcel Smit

Vervolgens had Wâldpyk-troubadoer en zanger Marcel Smit nog een prachtig optreden met zijn nummers ‘De Wâlden’ en ‘In part fan dy’.

Brommels! bloeiexcursie

Daarna gingen liefhebbers het landschap in bij Eastermar voor de aansluitende Brommels! natuur- en landschapsexcursie. Dit keer stond deze niet alleen in het teken van de vele bramensoorten van de Fryske Wâlden, maar was het een rondleiding om ook de schoonheid van het landschap, de kenmerkende natuurelementen van boomwallen en elzensingel en haar vele planten-en bomensoorten te laten zien. Botanicus en bramenexpert Karst Meijer en ecoloog en kenner van oorspronkelijk inheemse bomen en struiken Bert Maes namen de mensen mee op deze groene ontdekkingstocht.

Karst Meijer kijkt tijdens de excursie zorgvuldig welke bramensoort hij gevonden heeft.

Meidoornhaag

Het eikenhouten bankje staat vlakbij de voor Jan de Boer in maart aangeplante meidoornhaag. Deze 500 meter lange haag met ook inheemse wilde rozen er tussen vormt nu de natuurlijke afscheiding tussen het land van Maatschap Atsma en het fietspad langs de Zwarte Weg. De haag is nu nog klein, maar moet volgend jaar voor het eerst in bloei staan. Vroeger kwam de meidoornhaag veel voor in De Friese Wouden, maar is nog slechts een zeldzaamheid. Landschapsbeheer Friesland en Stichting Wrâldfrucht pleiten ervoor om de meidoornhaag weer terug in het landschap van de Wâlden te brengen, maar dat lukt niet zonder financiële steun van de Provincie om boeren meidoornhagen aan te laten planten en te onderhouden. De haag in Eastermar is er dankzij de financiële steun van Stichting Femme van der Schaaf gekomen.

Jan de Boer (1953-2018)

‘In útsprutsen Wâldpyk mei in grutte leafde foar it lânskip fan de Noardlike Fryske Wâlden. Syn grutte kennis fan de streek en alles wat groeit en bloeit leit oan de basis fan it hjoeddeiske lânskipsbehear troch boeren en bûtenlju’, luidt de inleiding op het plaquette op het bankje in Eastermar.

Jan de Boer (© Landschapsbeheer Friesland)
Eikenhouten bank in Eastermar ter nagedachtenis van Jan de Boer
Deel dit op:
Getagd op:         

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *